Üniversitemizde Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Katma Değer Oluşturma Paneli

30 Ekim 2020, Cuma 424

Üniversitemizde 30 Ekim 2020 Cuma günü Üniversitemiz Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Katma Değer Oluşturma’ temalı panel düzenlendi. Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Öğr. Gör. H. İlker Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı panele Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, Tarım İl Müdürü Dursun Okur, Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt ve il protokolünden davetliler ile Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki konuşmasında Artvin’in bitki taksonu yönünden ülkemizin en zengin ili olduğunu dikkate alarak ihtisaslaşma alanında çalışmalara 2017 yılında başladıklarını ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde’ ihtisaslaşma alanında yapılacak çalışmaların hem bitki tür zenginliğinin korunması hem de ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlanması açısından önem arz ettiğini belirtirken, tıbbi aromatik bitkilerin doğadan sökülerek Artvin Çoruh Üniversitesi Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Serasına taşındığını ve bitki üretimine başlandığını açıkladı.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Artvin Valisi Yılmaz Doruk da, Artvin’in sahip olduğu doğal zenginliklerin değerlendirilebilmesi fikrine il yönetimi olarak sıcak baktıklarını ve kentin marka değerini yansıtacak projelere destek sağlayacaklarını açıkladı. Vali Yılmaz Doruk “Bu bağlamda Artvin’de kurum ve kuruluşlara, kitlere ve vatandaşlara ayrı ayrı ödevler düşmektedir. Özellikle Artvin Çoruh Üniversitesinde bu alanda gerçekleştirilecek akademik çalışmalar bizler için yol gösterici olacaktır” dedi.

Panelde davetli konuşmacı Öğr. Gör. İlker Özdemir ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Katma Değer Oluşturma’ konulu sunumunda ülkemizin tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği açısından zengin kaynaklara sahip olduğuna vurgu yaptı. “Elimizdeki bu bitki zenginliğimizi değerlendirip hem istihdam oluşturmak hem de aynı miktarda hammaddeyi işleyerek ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamak asıl hedefimiz olmalıdır” diyen Özdemir, tıbbi ve aromatik bitkilerin kozmetik ve eczacılık başta olmak üzere endüstriden tarıma, eğitimden turizme kadar hayatın birçok alanına etki ettiğini ve farklı sektörlere konu olduğunu açıkladı.  

Tıbbi aromatik bitkilerin değerlendirilebilmesi ve bu alanda ülkeye katma değer oluşturulabilmesi için toplumun her kesiminde farkındalık yaratmanın gerekliliğine dikkat çeken İlker Özdemir, “Batılı ülkeler ve uluslararası firmalar yüzyıllardır bizim kaynaklarımızı ve ham maddemizi kullanarak kar yapma amacını gütmüştür. Bitkilerimiz çiçeklerimiz ucuz hammadde olarak ihraç edilmiştir. Ancak ülkemiz sahip olduğu bu zenginliği işleyip değerlendirme potansiyeline sahiptir.  Bunu gerçekleştirebilmek için elimizdeki bu eşsiz kaynağın değerini toplum olarak anlamamız gerekiyor. Her bir bitkimiz adeta birer hazinedir” dedi.

Konuşmasında Artvin’in marka değerini oluşturmak açısından kentin doğal güzelliklerini ve zenginliklerini yansıtan kozmetik ürünlerin üretimi ve pazarlanması gerekliliğine dikkat çeken İlker Özdemir, “Özellikle kolonya ve parfüm gibi koku alma duyusuna hitap eden kozmetikler kentin marka değerini oluşturabilmesi açısından önemli bir etkendir. Neden Artvin’in kendine has kokusu olmasın? Bu koku doğu ladini,  kestane veya il sınırları içerisinde yetişen herhangi bir bitkiden sağlanan aroma olabilir. Artvin bu açıdan çok zengin bir il” diye konuştu.

Bitki kaynaklarının değerlendirilebilmesi için hedef kitle planlama ve pazarlama stratejilerinin de önem arz ettiğine dikkat çeken İlker Özdemir, kozmetiklerinin üretilme sürecini ve bu sürecin imkânsız olmadığını göstermek amacıyla, programda bitki özlerinin kullanıldığı su bazlı el losyonu üreterek protokole ve katılımcılara sundu.