Mavi Yemiş (Likapa) Bahçesi Ziyareti

01 Ekim 2020, Perşembe 253

Üniversitemiz Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Özgür EMİNAĞAOĞLU, Artvin ili ve çevresinde kendi imkanları ile Tıbbi-Aromatik özellikli bitkiler ile yetiştirme alanları kurmuş  kişilerin bahçelerine  ziyaretler gerçekleştirmekte olup, bu ziyaretlerden ilkini Mavi Yemiş (likapa) yetiştiriciliği yaparak bölgesel kalkınmaya katkı sunan Kamil KARAŞAH’a ait Mavi Yemiş Bahçesi’ne gerçekleştirmiştir.

Söz konusu Mavi Yemiş Bahçesi Kamil KARAŞAH tarafından 2007 yılında Artvin İli Kemalpaşa İlçesi Selimiye Mahallesi’nde 2000 metrekarelik bir alanda oluşturulmuştur. Bu alan öncesinde boş bir araziyken, bugün İlçede profesyonel anlamda kurulan ilk bahçelerden bir tanesidir. Kamil KARAŞAH, mavi yemiş bahçesini kendi imkânları ve banka kredisi kullanarak oluşturmuştur. Mavi Yemiş Bahçesi’ne 400 fidan dikilmiş olup, bunlardan ortalama 370 kadar fidan alanda gelişim göstermiştir. Bahçesinde, Maviyemişin Patriot, Bluecrop, Brigitta ve Darrow olmak üzere dört çeşiti mevcuttur.

Rize’de yaygın olan Mavi Yemiş yetiştiriciliği bir süre sonra kendisinin de ilgisini çekmeye başlamış olup, bir takım araştırmalar yapıp, Rize’deki bahçeleri görüp inceledikten sonra Mavi Yemiş Bahçesi fikri şekillenmeye başlamıştır. Mavi Yemiş yetiştiriciliği ile ilgili herhangi bir eğitim almamış olup, konu ile ilgili çok fazla araştırmalar ve incelemeler yapmış ve çok çeşitli kitaplar okuyarak kendisini bu yönde geliştirmiştir.

Ürün satışları iyi olmakla birlikte geri dönüşümünün de olduğunu söyleyen Kamil KARAŞAH, kar oranlarının iyi olduğunu, kesinlikle zarar etmediklerini, taze satamadıkları ürünlerden meyve suyu, reçel, marmelat gibi ürünler yaparak, ürünü değerlendirdiklerini ifade etmektedir.

Bahçesinde ayrıca tavuk ve arı kovanları bulundurmaktadır. Tavuklar, bahçedeki böceklenmeyi önlemekte, arılar ise çiçeklerde döllenmeyi sağlamaktadır. Dolayısıyla bunların kendisi için bir nevi yardımcı ekipman görevi gördüğünü belirtmektedir.

Bahçede otlanmanın çok fazla olduğunu, bu nedenle budama ve biçme işlerinin süreklilik arz ettiğini, çok fazla ilgi ve özen isteyen bir ürün olduğunu belirtmektedir. Ürün toplama işi çok hassas olup, salkımdaki her olgunlaşan meyvenin diğerlerinin olgunlaşmasını beklemeden hemen toplanması gerektiğini ve oldukça itinalı davranılması gerektiğini ifade etmektedir.

Bugüne dek herhangi bir destek almamakla birlikte, temizleme, sulama, fide, gübreleme ve  işçi maliyeti olduğunu, dönem dönem, ölen fidelerin yerine fide desteği ve sıvı organik gübre desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir.

Son olarak, Mavi Yemiş yetiştiriciliği ile ilgili olarak halkı üretime teşvik etmek gerektiğini, aslında büyük yatırımlar yapılabilecekken sınırlı bir alanda üretim yapmaya çalışmanın pazarı büyütemeyeceğini, bölgemizin Mavi Yemiş yetiştirmek için eşsiz bir alan olduğunu, üretimi tüm bölgeye yayarak Avrupa ülkelerine ihracat yapılabileceğini belirtirken, bunun yanında kendi imkanlarıyla pazarladıkları ürünlerin bir denetleme mekanizmasının olmamasından gem vurmakta ve piyasada bir denge unsuru olabilmesi adına kooperatif kurulması gerektiğini de ifade etmektedir.